Irtzl Károly Pszichológus

A pszichoterápiáról

A pszichoterápia egy speciális kapcsolat. Aki azon gondolkodik, hogy belevesse-e magát, annak az alábbi információk segíthetnek a döntésben:

A pszichoterápia nélkülözhetetlen előfeltétele, hogy felismerjük: egy problémánk keletkezése, fennmaradása és megoldása igen nagy mértékben a saját reakciónkon múlik. Ha lehetőség van pszichológussal rendszeresen megbeszélni a nehézségeket, akkor ez segít az automatikusan lefutó érzelmi és gondolkodási reakciók a felismerésében. A problémákat ezek a megszokott reakciók okozzák. A pszichológus a terápia folyamán olyan kérdéseket és szempontokat vet fel, amik nyomán „tisztul a kép”. Ez lehetőséget ad a megszokottól eltérő érzelmi és gondolkodási válaszok kialakítására.

Az első beszélgetés egy előre egyeztetett időpontban történik. Ekkor lehetőség van a problémák ismertetésére, és az elvárások megbeszélésére. A lelki folyamatok háttere fokozatosan bontakozik ki, ezért az első alkalmak tájékozódó jellegűek. Ez az explorációs szakasz nálam általában négy ülést vesz igénybe.
A 4. alkalom végén közösen megbeszéljük a terápiás célt és a lehetőségeket. Szóban megkötjük a terápiás szerződést. Ezután veszi kezdetét a pszichoterápiás folyamat.

 

Az analitikus pszichoterápia:

A pszichoterápia e speciális formájában a tudatosság szintje alatt jelen lévő impulzusok, érzések és értékítéletek feltárása a cél. A terapeutával való kapcsolat mozzanatai rávilágíthatnak azokra az érzelmi mintázatokra, amik a viselkedést és az élet-szemléletet irányítják. A rejtett összefüggések felismerésével mélyül az önismeret, egyre jobban letisztulnak a helyzetekben lévő választási lehetőségek, és azok következményei. Ez által az életünk irányíthatóbbá válik. A pszichológus igyekszik elkerülni a tanácsadást. A páciens önmaga hozza meg a döntéseit, és ebben a folyamatban segít a terapeuta. A pszichológussal való különleges kapcsolat segít abban, hogy tudatosabbá váljanak azok az érzések, amik felett egyébként hajlamosak lennénk átsiklani. Ezek a felismerések az élet egész területén érzékelhető változásokat indíthatnak el.